Krøllete debatt

Utgitt av Dagsavisen (papirutgaven), mandag den 02.08.2020

Rasisme

Claire Brown
Frisør, krøllespesialist og kursholder   

Frisør-Norge har nylig blitt anklaget for å drive med systematisk rasisme mot mennesker med krøllete hår. Dette er en helt usaklig påstand i måten det er blitt fremlagt på, men å uttrykke at det er spillerom for videre utdanning innen mangfold av hårtyper i skolen tror jeg vi alle er enig om.
Jeg har jobbet som frisør i over 12 år. Jeg er født i Zimbabwe, og har hatt utfordringer med å finne en frisør som føler seg komfortabel med å kunne ordne mitt hår og veilede meg på riktig måte. Men jeg tror ikke dette handler om rasisme.

Rasisme skjer. Også i Norge, dessverre. Men i denne debatten syntes jeg det er lite konstruktivt å nevne det som årsak. I løpet av alle årene jeg har jobbet som frisør har jeg blitt kjent med mange engasjerte og dyktige frisører, som nesten alle på et eller annet tidspunkt har kommet i posisjoner der de føler seg usikre på hvordan man skal klippe, pleie og style en hårtype man ikke har er faring med.

Det har selvfølgelig jeg også opplevd. Alle kan ikke være eksperter på alt. Sånn er det bare, uansett yrke.
Fordi frisøren ikke vil gjøre en dårlig jobb, hender det da at man velger å fortelle enkelte kunder at de ikke har så mye erfaring med for eksempel afrohår og heller anbefaler en annen frisør.

Jeg har hørt mange historier også om folk som skulle ønske at de hadde blitt fortalt i døra at deres frisør ikke var god på krøller og afrohår, slik at de heller kunne funnet en som hadde mer egnet kompetanse. Jeg har selv opplevd å få henvist slike kunder flere ganger. Disse frisørene er på ingen måte rasistiske, men de mangler rett og slett kompetansen på krøller og afrohår.

Noen frisører vil alltid være bedre på en type hår enn andre, mens andre vil være bedre på en annen type. Sånn vil det fortsette å være, men forhåpentligvis kan vi minske gapet. Mitt bidrag er å drive med kursing, sånn at flere frisører kan lære seg å klippe afrohår. Sammen klarer vi dette, men da må vi holde fokuset skarpt der det burde være. Nemlig på det faglige. Hvordan kan vi heve kompetansen sammen?

Med vennlig hilsen

Claire Brown
Curls by Brown // Volo Hair & Beauty

Bli medlem av vår kundeklubb og
få rabattkode på -10%
på ditt neste kjøp!